L asagne is een van de favorieten bij ons in huis. Je kunt er van alles mee combineren. De lagen bouw ik op met plakken groente. Denk bijvoorbeeld aan groente als aubergine, courgette, pompoen of zoete aardappel. Voor de stevigheid gebruik ik voor 1-2 lagen lasagne vellen. Deze nemen het vocht goed op zodat je geen ‘lasagnesoep’ krijgt. Maar bij dit recept dus aubergine en courgette. Kleine tip vooraf, voor de smaak is het lekker om de plakken aubergine en courgette van te voren even te grillen op de BBQ of in de oven. Kies gewoon wat het makkelijkst voor je is. Maar winter of zomer… lasagne kan altijd. Veel plezier bij het maken van deze versie.

INGREDIËNTEN

  • 2 kilo tomaten; in partjes
  • 2 rode paprika’s; in kleine stukjes
  • 3 wortels; in kleine stukjes
  • 1 stengel selderij; in kleine stukjes
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 2 el zongedroogde tomaten; fijngesneden
  • 2 rode uien; fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook; fijngesneden
  • 2 aubergines; in lengte plakken
  • 1 courgette; in lengte plakken
  • volkoren lasagne bladen; optioneel
  • 2 el oregano
  • beetje peper
  • Strooi kaas 20+
  • 250 gram kippengehakt
  • 3/4 el gehaktkruiden
  • 5 el olijfolie

AAN DE SLAG

  • Oven voorverwarmen op 180 graden (hete lucht).
  • Fruit de ui en knoflook in de pan met 2 el olijfolie.
  • Voeg de tomatenpuree, de gedroogde tomaten en oregano toe en meng het geheel.
  • Voeg de tomaten, paprika, wortels en selderij toe en een beetje zwarte peper.
  • Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen tot alle groente mooi zacht geworden is. Heb je een beetje witte wijn staan, doe er dan een scheutje bij.
  • Brengt de saus mooi op smaak. Heb je dit niet geen probleem, zonder is de saus ook heerlijk!
  • Doe 3 el olijfolie in een schaaltje en strooi hier wat zwarte peper bij.
  • Besmeer de plakken aubergine en courgette met een beetje olie.
  • Bak de plakken vervolgens in een grillpan of op de BBQ. Heb je deze niet bij de hand, dan pak je een gewone pan en bak je de plakken hier even in aan. Leg de plakken vervolgens op keukenpapier.
  • Meng de gehaktkruiden met kippengehakt en rul deze in een pan, zet even opzij.
  • Als de saus klaar is deze even kort pureren en vervolgens het gehakt toevoegen

DE LAAGJES...

Nu gaan we de laagjes bouwen. Je kunt kiezen voor een lightversie van de lasagne door de lasagnebladen helemaal weg te laten. Ik heb gekozen voor een versie met 1 laag lasagnebladen. De lasagnebladen nemen ook iets van het vocht op waardoor de lasagne niet te waterig wordt door de sappen van de saus en groente.

  1. start met saus op de bodem
  2. leg hier bovenop helft van de plakken aubergine
  3. bedekken deze laag met saus 
  4. rasp een beetje kaas over de saus heen
  5. leg hier bovenop de lasagnevellen
  6. bedekken deze laag ook met saus
  7. bestrooi ook deze laag met een beetje kaas
  8. leg hier bovenop de plakken courgette
  9. bedek deze laag met saus 
  10. rasp een beetje kaas over de saus
  11. leg hier bovenop de rest van de plakken aubergine
  12. bedek deze laatste laag met de rest van de saus
  13. Om het af te maken, bestrooien met een kaas

De schotel is nu klaar. Zet deze in het midden van de oven, circa 45 minuten. Wanneer je de schotel een dag laat staan, wordt deze nog smaakvoller. Maar eigenlijk is het te lekker om daar op te wachten…Eet smakelijk!

Leave a Reply