Skip to main content

Lichaamsmeting

Inzicht in jouw lichaam

Gewoon eten

Geen hongergevoel

Stok achter de deur

Samen aan de slag

Blijvend resultaat!

Volg je bij Voedingsadvies Utrecht een personal coaching traject dan nemen we bij elk consult een lichaamsmeting af. Zo krijg je een goede indruk van het verloop van je resultaten en jouw lichaamssamenstelling.  We raden altijd aan om op het zelfde tijdstip een meting te doen voor een zo consequent mogelijk beeld van het verloop van jouw gewichtsverlies.

De meting wordt gedaan met behulp van een professionele bio-impedantiemeter. Binnen 15 seconde heb je een complete analyse van de samenstelling van jouw lichaam. Alle resultaten worden uitgeprint.

Wel zo handig, alle resultaten op een rijtje.  Met een lichaamsmeting meten we de BMI, vet%, vetmassa, vocht%, vochtmassa, spiermassa, botmassa, BMR, metabolische leeftijd, visceraal vet en middelomtrek. Op deze pagina wordt elke meting even kort toegelicht.

BMI & Middelomtrek

BMI staat voor Body Mass Index en is een internationaal veel gebruikte gezondheidsindicator. De BMI kijkt naar de verhouding van jouw lichaamsgewicht (kg) en jouw lichaamslengte (m). De BMI geeft dus een indicatie van hoe gezond jouw lichaamsgewicht is. En dat is precies wat het is… een indicatie. De BMI houdt namelijk geen rekening met jouw leeftijd, geslacht en of je gespierd bent. Daarom is een mooie aanvulling op de BMI het meten van jouw middelomtrek.

Met de middelomtrek meet je jouw buikomvang en geeft een inschatting van de verdeling in jouw lichaam. Veel vet in de buikholte verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond de heupen of billen hier niet of nauwelijks invloed op heeft. Daarom geven de BMI en je middelomtrek samen een goede eerste indicatie of je bij je huidige gewicht gezondheidsrisico’s loopt.

Maar wat zeggen die meetresultaten over je gezondheid. In de volgende tabellen kun je dit aflezen. Deze tabellen gelden voor volwassenen van 19-69jr.

Uitkomst BMI..

Uitkomst Middelomtrek..

Een lichaamsmeting...

Geeft inzicht in jouw gezondheid!

Vetpercentage & vetmassa

Lichaamsvetmassa geeft het werkelijke gewicht weer aan vet in je lichaam. Het lichaamsvet% geeft het gewicht van de lichaamsvetmassa weer ten opzichte van het totale lichaamsgewicht. Vet heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Enkele functies zijn het aanhouden van een energiereserve, het houd je lichaam warm en beschermt je organen.

Een teveel of te weinig vet in je lichaam is van invloed op de gezondheid van je lichaam. Een (te) hoog vet% kan bijvoorbeeld leiden tot welvaartsziektes zoals hart- & vaatziekte, diabetes 2 of obesitas. Terwijl een te laag vet% kan o.a. leiden tot osteoporose ook wel bekent als botontkalking of onregelmatige of het zelfs uitblijven van de menstruatie. Daarom is het belangrijk om je vetpercentage te meten deze binnen de gezonde marges te houden.

Vochtpercentage

Het vocht% geeft het gewicht van het vocht in jouw lichaam weer ten opzichte van het totale lichaamsgewicht. Water zit in elke cel, weefsel en orgaan van ons lichaam en speelt een belangrijke rol in onze lichaamsprocessen. Het vochtgehalte in ons lichaam verandert continu doordat we zweten, via onze urine, ademhaling. Maar ook alcoholconsumptie, ziekte of menstruatie is van invloed op ons vochtpercentage. Een gezond vocht% voor vrouwen ligt tussen de 45% en 60% voor mannen is dit tussen de 50% en 65%.

Elke stap is er een...

Kleine stapjes maken een groots resultaat!

BMR

BMR is de afkorting voor Basaal Metabolisme en is de energie die een lichaam nodig heeft wanneer het in rust is. Het wordt ook wel de ruststofwisseling genoemd. Omdat het Basaal Metabolisme het minimum aan energie aangeeft dat je lichaam dagelijks nodig heeft om effectief te functioneren. Dat lees je goed, ook als je in rust bent verbrand je lichaam energie. Energie die nodig is voor de levensprocessen in ons lichaam. Zodat we ademhalen, een hartslag hebben, ons lichaam op temperatuur blijft, onze nagels en haar groeien etc.

Het basaal metabolisme neemt ongeveer twee derde van onze dagelijkse energieverbruik in beslag. Daarnaast hebben we energie nodig voor het verteren van voedsel (10%) en voor het ondernemen van activiteiten. Zoals bijvoorbeeld sporten. Over sporten gesproken… wist je dat door je spiermassa te vergroten ook je Basaal metabolisme (BMR) toeneemt. Waardoor je dus meer energie (=kcal) verbrandt wanneer je in rust bent. Wel zo handig als je wilt afvallen! Spiermassa vergroot je door het regelmatig doen van krachtsport.

Metabolische Leeftijd

De metabolische leeftijd is de fysieke leeftijd van je lichaam. Deze wordt berekend aan de hand van jouw BMR en jouw biologische leeftijd. Natuurlijk is het mooi als de metabolische leeftijd overeenkomt met de biologische leeftijd of zelf wat jonger uitvalt.

Wanneer blijkt dat je metabolische leeftijd hoger uitvalt dan je biologische leeftijd is dat een signaal om je stofwisseling te verhogen. En zoals je eerder kon lezen bij de toelichting over ons basaal metabolisme doe je dit door meer te bewegen en dan vooral in combinatie met krachtsport. Omdat het regelmatig doen van krachtsport zorgt dat je spiermassa toeneemt. Waarbij de nadruk ligt op regelmatig. Omdat af en toe met gewichten in de weer, geen verschil maakt voor je spiermassa.

Meten is weten!

Een doel geeft focus...

Viscerale Vetwaarde

Visceraal vet wordt ook wel aangeduid als buikvet en bevindt zich in de buikholte tussen belangrijke organen zoals de lever, nieren of alvleesklier. Anders dan onderhuidsvet wat onder de huid zit en wat je kunt vastpakken bij je armen, benen en buik. Het vet dat je ziet bij je buik is dus onderhuids buikvet en geen visceraal vet. Visceraal vet beschermt de vitale organen, is niet zichtbaar aan de buitenkant van het lichaam en kun je dus ook niet in knijpen.

Het is normaal om wat aan visceraal vet te hebben. Omdat visceraal vet ervoor zorgt dat de organen elkaar niet raken. Visceraal vet wordt aangeduid met een waarde. Een waarde tussen 1-12 is gezond. Echter een teveel aan visceraal vet kan leiden tot ontstekingen en hoge bloeddruk. Waardoor het risico op ernstige gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 toeneemt.  Daarom is het belangrijk om de waarde van het viscerale vet tussen 1-12 te houden. Visceraal vet meet je door middel van een professionele weegschaal of door middel van je middelomtrek. Dit laatste geeft vooral een indicatie.

Gun jezelf deze stap...

Kies het advies dat bij jou past!

Neem vrijblijvend contact op

Samen Slank!

7 weken

✓ Groepscursus
✓ Lichaamsmeting (les 1+7)
✓ Wekelijks wegen (discreet)
✓ Consumptiedagboek
✓ Eetplan
✓ Boodschappenlijst
✓ 7 lessen (45min.) 
✓ Gratis lichaamsmeting  mnd na laatste les (10min.) 

Lekker in je vel!

12 weken

✓ Personal Coaching
✓ Lichaamsmeting (6x)
✓ Analyse consumptiedagboek
✓ Persoonlijk eetplan
✓ Boodschappenlijst
✓ Recepten
✓ 1 startconsult (55min.)
✓ 5x vervolgconsult (40min.)

Blij in je lijf!

6 maanden

✓ Personal Coaching
✓ Lichaamsmeting (12x)
✓ Analyse consumptiedagboek
✓ Persoonlijk eetplan
✓ Boodschappenlijst
✓ Recepten
✓ 1 startconsult (55min.)
✓ 5x vervolgconsult (40min.)
✓ 6x vervolgconsult (25min.)

Algemeen advies

Los consult o.a.

✓ Lichaamsmeting
✓ Consult kort
✓ Consult uitgebreid
✓ Consumptiedagboek

“Na mijn zwangerschap had ik moeite om terug op mijn oude gewicht te komen. 'Samen slank' was echt een uitkomst. Machteld is een fijne coach en het enthousiasme van medecursisten heeft echt geholpen. En het kost me niet eens zoveel moeite. Geniet nu volop van de kleine. Heel fijn!”

HesterBilthoven

“Jaren in mijn eentje geploeterd met diëten die me uiteindelijk niet verder hielpen. 'Samen Slank' heeft me echt geholpen. Begrijp nu wat wel en niet voor mij werkt. En een groep maakt het ook gezelliger. Aanrader dus!"

KatinkaUtrecht

"Geen seconde spijt van Samen Slank door de Overgang. Ik merkte dat is eerder aankwam dan afviel toen ik in de overgang kwam. Een vriendin wees me op de groepscursus van Machteld. Ik heb alles weer onder controle en kan gewoon genieten. Heel fijn, dank!"

Judith

“8 kilo afgevallen en nog steeds eraf! Heerlijk! Machteld is een enthousiaste coach. De informatie is duidelijk en praktisch. Afvallen met een groep werkte voor mij heel goed. Die 7 weken waren voor mij een goede stok achter de deur. Bedankt!"

KimDe Bilt

“In mijn eentje lukte het gewoon niet. En met een groep leek het me ook gezelliger. Ik heb er geen moment spijt van. Machteld is een fijne vrouw, ben inmiddels 10 kilo kwijt en voel me weer energiek. Super!"

WouterUtrecht

"Samen Slank door de Overgang heeft me echt geholpen. Is was mijn balans echt even kwijt toen ik in de overgang kwam. Inmiddels weer helemaal in balans en 8 kilo kwijt! Zo blij, bedankt!"

Karin