Skip to main content

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat veel mensen vol goede moed begonnen zijn aan hun voornemens voor het nieuwe jaar. De meest populaire voornemens zijn afvallen, meer sporten, minder stressen, positiever zijn en meer tijd voor jezelf. Niet voor niets is januari omgetoverd tot Dry January.

Maar wist je dat de meeste mensen het na 1 mislukte poging alweer opgeven. 10-20% van de mensen met goede voornemens zijn succesvol, de overige 80% helaas niet. Vaak komt dat omdat mensen naast hun goede voornemen geen (stappen)plan hebben om het doel ook daadwerkelijk te bereiken. Zodat je ook voorbereid bent op de eerste tegenslag. Daarnaast moet het voornemen en hetgeen je gaat laten of juist meer gaat doen iets opleveren. Visualiseren van je doel kan daarbij helpen.

Maar wat het echt zo moeilijk maakt is het feit dat het gaat om het stoppen van een ‘slechte’ gewoonte of het aanleren van een nieuwe gewoonte. En gewoontes zijn, het woord zegt het eigenlijk al ingeslepen en onbewust. We denken daar vaak al niet eens meer bij na, het gaat vanzelf. Vanuit die gewoonte dus en dat maakt het stoppen of veranderen zo moeilijk.

3 tips om jouw nieuwe voornemens tot een succes te maken...

  1. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is het meest succesvol als je deze koppelt aan een andere bestaande gewoonte. Waarom? omdat deze gewoonte al in je onbewuste systeem zit. Een nieuwe gewoonte daaraan koppelen vergroot de slagingskans
  2. Formuleer je nieuwe voornemen positief. Dus niet ‘ik stop vanaf nu met frisdrank drinken’ maar ‘Als ik dorst krijg dan drink ik een glas water of een kop thee’ of  ‘Als ik ’s avonds trek heb in een koekje of chips dan pak ik een stuk fruit of snackgroente’ en een laatste voorbeeld ‘Als ik klaar ben met avondeten plof ik niet op de bank maar ga ik een rondje hardlopen.’ Bij deze laatste helpt het als je je hardloopkleding al klaarlegt. Maak het jezelf makkelijk.
  3. En bovenal heel belangrijk. Wees niet te streng voor jezelf. Een slechte gewoonte is niet in één dag ontstaan een nieuwe dus ook niet. Lukt het een keer niet of zelfs meerdere keren niet. Accepteer dat, leer ervan en begin weer opnieuw. Geef jezelf de tijd, wees realistisch en beloon jezelf als je goed op weg bent. En voor je het weet heb je een nieuw ingeslepen gewoonte die voor je werkt en is je voornemen een succes

Succes met je voornemens voor 2022!