Skip to main content

Gezond betekent niet per definitie dat je er oneindig van kunt blijven eten. Sommige gezonde producten zijn stiekeme dikmakers. Als je er té veel en té vaak van eet, dan kom je gegarandeerd aan in gewicht. Neem bijvoorbeeld de avocado. Heerlijk voor in een salade, op brood en wat dacht je van guacamole. Maar ook heel calorierijk… wist je dat 1 avocado goed is voor 358 kcal! Het bevat vooral veel vezels, het mineraal kalium en onverzadigd vet. Onverzadigd vet wordt gezien als gezond vet omdat het onder andere het LDL-cholesterol verlaagd in je lichaam. Maar voor je lichaam geldt vet is vet, of dit nu de gezonde of ongezonde variant is.

Of pijnboompitten, heerlijk voor in de salade of pasta. Rijk aan eiwitten en onverzadigd vet. Dus goed voor de gezondheid. Maar wist je dat 1 eetlepel (=15gr) pijnboompitten goed is voor 92 kcal. Dat tikt snel aan. Want vaak zijn we zeer royaal als het op pijnboompitten aankomt.

En wat dacht je van versgeperste sinaasappelsap. Wie houdt er niet van, héérlijk maar boordevol suiker. 1 glas sinaasappelsap bevat evenveel suikerklontjes als 1 glas cola. Namelijk 6 klontjes, wat goed is voor 24 gram suiker. Dit komt omdat tijdens het persen het vruchtvlees en daarmee ook de vezeltjes achterblijven in de zeef. Wat overblijft is het sap met veel fruitsuikers en wat vitaminen. Voor je lichaam is suiker gewoon suiker. Eet daarom altijd je fruit, drink het niet.

Ongezouten noten zijn heerlijk en hartstikke gezond. Ze zitten boordevol eiwitten en onverzadigd vet. Dat laatste maakt dat noten stiekeme dikmakers zijn. Noten bestaan voor circa de helft uit onverzadigd vet. Met een handje of meer krijg je al snel meer vet binnen dan bedoeld. Ondanks dat het gezond vet is, geldt voor het lichaam vet is vet. Het advies volgens de gezondheidsraad is dagelijks een handje noten. Een handje is 25 gram en goed voor gemiddeld 160-200kcal, afhankelijk van het type noot. Als je af wilt vallen, kun je beter wat terughoudend zijn met noten. Je neemt er al snel te veel van. Nu weet je dat gezond niet per definitie betekent dat je er onbeperkt van kunt blijven eten.

Geniet ervan, maar vlieg niet uit de bocht!