Skip to main content

G evulde aubergine is een heerlijk ovengerecht. Goed te combineren met zilvervliesrijst. De bereiding neemt wat meer tijd in beslag dan gemiddeld. Maar als je de tijd hebt dan is dit een aanrader om te maken.

Voorbereiding 15 min. | Bereiding 45 min. | 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 3 aubergines; in lengte doorsnijden
  • 8 tomaten; in 2x halveren
  • 1 paprika rood; in kleine stukjes
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 1 el zongedroogde tomaten; fijngesneden
  • 1 rode uien; fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook; fijngesneden
  • 2 el oregano of rozemarijn. Wat jouw voorkeur heeft.
  • zwarte peper
  • ½ EL knoflookpoeder
  • 1 EL tijm
  • 2 EL Parmezaanse kaas
  • 200 gram kippengehakt
  • 3/4 el standaard gehaktkruiden
  • 5 el olijfolie die verhit mag worden
  • zilvervliesrijst

AAN DE SLAG...

Start met de oven voorverwarmen op 200 graden (hete lucht).  Zet vervolgens de zilvervliesrijst op, volg de instructie op de verpakking. Ik zelf neem altijd de ‘authentieke’ zilvervliesrijst van de EKO Plaza (kooktijd 45min.). Sta je in de Albert Heijn kies dan bijvoorbeeld voor Albert Heijn Bio zilvervliesrijst vezelrijk (kooktijd 20min).

DE AUBERGINE

De aubergines snijd je in de lengte door midden. Probeer het kroontje te behouden, dat staat leuk bij het opdienen. Snijd vervolgens het vruchtvlees 4x voorzichtig in de lengte in. Zorg ervoor dat je niet door de schil gaat. Doe dit vervolgens ook in de breedte. Herhaal dit bij de overige halve aubergines. Doe 2 EL olijfolie in een schaaltje, voeg daar  knoflookpoeder en zwarte peper aan toe en verdeel dit met een kwastje over de helften van de aubergine. Ga met het kwastje ook in de snijranden zodat daar ook wat olie inkomt. Zet de Aubergine circa 30-45 minuten in de oven.

DE SAUS

Nu start je met de saus van een tomaat/paprika mengsel wat bovenop de aubergine komt. Verhit een hapjespan op hoog vuur en fruit de ui, tomatenpuree en zongedroogde tomaten. Strooi hier wat oregano of rozemarijn doorheen, net waar je vandaag zin in hebt. Beide smaken zijn prima. Voeg nu de fijngesneden knoflook toe, roer het geheel en voeg vervolgend de tomaten en paprika toe. Laat dit geheel op een matig vuur lekker pruttelen. We gaan nu het gehakt klaarmaken.

HET GEHAKT

Meng de gehaktkruiden door het kippengehakt en rul dit vervolgens in een pan op matig vuur totdat het vlees helemaal gaar is. Als de tomaten/paprika saus klaar is, kun je deze met een staafmixer iets pureren. Let op niet te glad! Vervolgens voeg je het gehakt toe aan de saus en laat je het geheel nog even pruttelen/ inkoken.

DE AUBERGINE VERVOLG...

  • Als de aubergines klaar zijn haal je deze uit de oven en schep je voorzichtig het vruchtvlees uit de aubergine. Deze moet makkelijk loskomen.
  • Zorg dat de schil heel blijft.
  • Snijd het vruchtvlees op een snijplank iets fijn.
  • Verhit de pan waar je net het gehakt in gemaakt hebt, doe hier een beetje olijfolie in en rul kort een teentje knoflook in de olie.
  • Voeg vervolgens het vruchtvlees van de aubergine toe, bestrooi met een beetje tijm en meng het geheel.
  • Zet het vuur iets hoger en roer het geheel 3 minuutjes om.
  • Pak een ovenschaal en leg vier mooiste halve aubergines naast elkaar in de schaal. De overige twee heb je niet nodig.
  • Verdeel het gebakken vruchtvlees van de aubergine over halve aubergines en verdeel daar vervolgens de tomaten/paprika saus over.
  • Schaaf een beetje Parmezaanse kaas over de ovenschaal om het af te maken.
  • Nu nog even 5-10 minuten in de over 180graden en klaar ben je.

DE LAATSTE STAP...

Pak een ovenschaal en leg vier mooiste halve aubergines naast elkaar in de schaal. De overige twee heb je niet nodig. Verdeel het gebakken vruchtvlees van de aubergine over halve aubergines en verdeel daar vervolgens de tomaten/paprika saus over. Schaaf een beetje Parmezaanse kaas over de ovenschaal om het af te maken. Nu nog even 5-10 minuten in de over 180graden en klaar ben je. Voor de opmaak van het bord gebruik je een ring om de rijst mooi te serveren. Leg 1 aubergine helft naast de rijst en leg daar een paar verse blaadjes bascilium. Gewoon omdat het leuk staat en lekker is.

Een mooi opgemaakt bord is een genot voor het oog.
Eet smakelijk!