Skip to main content

Neem jij je eigen lunch mee naar het werk of koop je die in de kantine? Heb jij op het werk een kantine met een ruime keuze van frituur tot vers fruit. Of laten jullie op het werk de boodschappen bezorgen voor de lunch. Als je je lunch op het werkt koopt, dan kan de verleiding soms best groot zijn om voor een snack te gaan zoals een saucijzenbroodje, broodje kroket of dagelijks een kaastosti. Zeker wanneer de stress hoog is en je het gevoel hebt dat er geen tijd is voor een lunch.

Ook als het buiten wat kouder wordt, hebben mensen de neiging om wat vaker voor een warme snack te kiezen. Sommigen hebben zelfs een vaste ‘snackdag’ op het werk. Af en toe best lekker, maar als je dit regelmatig doet, ontstaat er een ongezonde gewoonte. Waardoor je ongemerkt en onbedoeld in gewicht aankomt.

Hier kun je makkelijk winst behalen door die snack te vervangen door een gezond alternatief. Klinkt dit wat truttig in de oren of als een open deur… bedenk dan dat dit het verschil is tussen het vullen of het voeden van je lichaam. Het ‘vullen’ zorgt ervoor dat je door de jaren heen ongemerkt 10 kilo aankomt en het ‘voeden’ zorgt ervoor dat je ook het tweede gedeelte van je werkdag vol energie aan de slag kunt met voldoende concentratievermogen. En niet tegen een uur of vier behoefte hebt aan een volgende snack.

Kies daarom tijdens de lunch voor volkoren boterhammen met gezond en mager beleg of een maaltijd salade met bijvoorbeeld een volkoren cracker met mager beleg. Houd het simpel met 1 eetlepel dressing (zonder olie) en klaar ben je. Toevoegingen zoals romige geitenkaas, geroosterde pijnboompitten, avocado en/of gerookte zalm, hoe lekker en gezond ook, maken van een gezonde salade een calorieknaller. Wees dus altijd bewust, wat en hoeveel je toevoegt aan je salade.

En mocht je tegen het einde van de dag trek krijgen in iets, kies dan voor een stuk fruit. Wat je ook kiest, kies gezond en varieer. En als je een keer iets wilt snacken, doe dit dan bewust en vraag je af of je dit dan op je werk wilt doen tijdens de lunch.. of op een leuker moment zodat je er echt van kunt genieten. Bedenk, je kunt je calorieën maar 1 keer ‘uitgeven’.. 😉

Word de beste versie van jezelf!