Skip to main content

D it gerecht is een heerlijke combinatie van postelein en witte asperges. Een combinatie waar je misschien niet meteen aan denkt maar wel heel goed samengaan. Postelein ligt van half maart tot half oktober in de winkels. Als je het ziet liggen bij de groente afdeling of groenteboer is het echt de moeite waard om daar eens een lekkere stamppot van te maken. Enne het hoeft echt geen winter te zijn voor het maken van een lekker stamppotje!

Voorbereiding 15 min. | Bereidingstijd 30 min. | 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 400 gr. kruimelige aardappels
  • 300 gr. postelein
  • 100 gr. magere spekreepjes kalkoen
  • 200 gr. kastanjechampignons
  • 200 ml. magere melk
  • 150 gr. entrecote
  • 2 el vloeibare bakboter
  • beetje peper
  • 6 asperges (wit)

AAN DE SLAG

Spoel alle ingrediënten even af met water en verwarm de oven op 160 graden. Qua planning:

  1. Bak eerst even de spekjes en kastanjechampignons en zet beiden in de oven die aan het voorverwarmen is.
  2. Nu start je met het koken van de aardappels
  3. Als de aardappels op het vuur staan ga je de asperges bereiden
  4. Zodra de asperges in de pan zitten ga je aan de slag met de entrecote.

STAP 1...

Bak de magere spekreepjes in de pan totdat ze een beetje knapperig worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet vervolgens apart in de oven. Bak in dezelfde pan de kastanjechampignons, voeg een beetje peper toe en zet apart in de oven die aan het voorverwarmen is. Zo blijven de spekjes en champignons lekker warm. Snijd de postelein in stukken en zet ook deze even apart (niet in de oven!)

STAP 2...

Snijd de aardappels in grove stukken en kook circa 15-20 minuten in schil. Ja je leest het goed ook voor een stamppotje de aardappels gewoon in schil koken. Check na 15 minuten even of de aardappels gaar zijn door met een vork in de aardappel te prikken. Dit moet makkelijk gaan, anders nog even laten koken.

STAP 3...

Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en schil de asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Gebruik je een dunschiller dan moet je 2x rond of alles twee keer schillen. Leg de geschilde asperges in ruim koud water en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de asperges van het vuur en laat circa 15 min. met gesloten deksel doorgaren.

Stap 4...

Zodra de asperges in de pan 15 minuten doorgaren, begin je met de entrecote. Met mooi weer is het natuurlijk heerlijk om de entrecote op de BBQ te bereiden. Waardoor het vlees zo’n mooie BBQ smaak krijgt. Heb je deze niet bij de hand, geen probleem, dan bereid je de entrecote in de oven.

Strooi wat peper over de entrecote. Zet de pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Doe de vloeibare bakboter in de oven en bak de entrecote aan beide kanten circa 1-2 minuten. Zodat de entrecote een mooie kleur krijgt en goed ‘dichtschroeit’ en er geen sappen verloren gaan tijdens de verdere bereiding. Hierdoor blijft de entrecote mooi mals. Leg de entrecote vervolgens in de oven op een rooster en zet onder het vlees een ovenschaal om het sap op te vangen. Na circa 5-8 minuten is de entrecote klaar.

TIP: wanneer je de entrecote uit de oven haalt, laat hem dan nog een paar minuten rusten op een verwarmd bord met zilverpapier er los overheen. Het vlees gaart dan nog even na. De sappen en de warmte verdelen zich nu mooi door het vlees. Maar let op pak de entrecote niet strak in met het zilverpapier want dan gaart het vlees te snel en een eventuele krokante korstje wordt zacht. Dat is zonde…

STAP 5...

Tijdens het rusten van de entrecote kun je de stamppot afmaken. Verwarm de melk 2 minuten in de magnetron. Pureer de aardappels, melk en spekjes tot een smeuïge massa. Roer vervolgens de kastanjechampignons en de rauwe postelein door de puree. Proef en breng eventueel op smaak met wat peper.

Op de foto zie je nog het vetrandje zitten aan de entrecote. Dit vet snijd je eraf en eet je niet op. Het vet geeft smaak af tijdens de bereiding maar is niet om op te eten. Ik vind het altijd leuk om een bord mooi op te maken. Daardoor oogt net even wat leuker. Je tafelgenoten worden er blij van én een heerlijke maaltijd wordt nog lekkerder!